Meseria de Lash Artist. Mit sau realitate?
Neconcordanta din codul COR asupra meseriei de lash-artist ce a fost folosita de majoritatea ,,academiilor” sa ofere doar diplome de participare continua sa favorizeze lucrul la negru acasa si lipsa serviciilor de calitate in saloanele de infrumusetare.
Poate fi vina femeilor ce aleg mersul acasa la tehnicieni din cauza preturilor scazute fara sa ia in considerare fapul ca pretul procedurii reflecta costul produselor folosite, a igienei precare, lipsa de profesionalism, lipsa avizelor de functionare si lipsa raspunderii pentru o procedura ce poate cauza reactii alergice serioase ce implica spitalizarea ?
Cine e de vina, cererea sau oferta?
Clientele sustin preturi mai mici, iar tehnicienii sunt sustinti de acestea sa lucreze acasa asumandu-si riscuri majore din punct de vedere legal, cat si igienic.
Diferentele enorme intre preturile produselor de extensii gene exprima calitatea lucrarii si riscurilor implicite. Un produs de slaba calitate cauzeaza alergii, disconfort clientei in timpul lucrului, roseata ochilor, lacrimarea puternica si senzatia de usturime. Chiar daca ea accepta aplicarea extensiilor de gene facuta in aceste conditii, isi asuma riscul de dezvoltare a bolilor oculare ce pot avea urmari grave din punct de vedere al sanatatii (dermatita, covid, hepatita,etc).
Lucrul acasa nu ofera siguranta. Tehnicianul nu poate asigura un spatiu sigur de lucru si nu este avizat de nicio autoritate de functionare. Nesterilizarea instrumentelor de lucru folosite dupa fiecare clienta si standardul de igiena impus de DSP nu poate fi confirmat pentru desfasurarea activitatii.
Lipsa aspectelor ce asigura un mediu sigur este asumata de acestia din cauza costurilor pe care le presupune. Eliminand costurile avizelor de functionare ce atesta posibilitatea de lucru in conditii optime si sigure, se evita crearea unei firme PFA sau SRL ce are raspundere legala daca uneia dintre cliente ii este pusa sanatatea in pericol, lipsa unei plati lunare pentru un spatiu inchiriat si sumele datorate catre stat ii ofera tehnicianul posibilitatea de a micsora pretul sub nivelul pietei defavorizand astfel pe cei ce lucreaza in saloane investind in calitate.
Concurenta neloiala
Merita riscul? Lipsa unui curs de baza in domeniul aplicarii extensiilor de gene denota neinformarea persoanelor ce practica aceasta meserie in propria locuinta. Neparticiparea la un curs care ofera informatiile necesare si practica de care este nevoie pentru a putea activa in acest domeniu creeaza consecinte.
Tutorialele de pe youtube NU SUNT SUFICIENTE si nici recomandate.
Acestea nu atesta practicarea unei meserii, nu corecteaza greselile si nici nu ofera cunostintele esentiale pentru a nu pune in pericol sanatatea persoanelor ce apeleaza la aceste servicii.
Exista ,,traineri “ ce predau cursuri in apartamentele ce sunt folosite de asemenea pentru proceduri. Traineri ce nu sunt acreditati si nici recunoscuti ca profesori, unii neavand diploma acreditata pentru practicarea acestei meserii in urma unui curs absolvit. In acest caz se incurajeaza ,,lucrul la negru” avand ca exemplu de formare proprii ,,profesori”.
O persoana ce isi doreste sa predea un curs de specializare trebuie sa aiba cursul de formator in portofoliu, desi statutul de trainer acreditat nu reflecta intotdeauna profesionalismul .
Experienta in ani a unui trainer nu reprezinta calitatea cursurilor predate sau a lucrarilor acestora. Evolutia unui trainer si profesionalismul se observa prin incercarea constanta de a-si perfectiona modul de lucru.
Saloanele cauta specialisti, clientele cauta pretul cel mai ieftin. Ce solutii putem gasi?